De dimhöljda bergens hälleflundror

 
Efter ett riktigt sjusovarpass, för att återhämta all sömn vi missat under helgens nattskift, kom vi ut på ett blankt hav vid 15-tiden idag. Vi provade ett antal grundtoppar nordost om Väröy, men fick bara småsej och småtorsk. Solen gassade, vinden la sig nästan helt och en tumlare kretsade runt båten.

Sen tappade vi elektriceten på ekolod/GPS pga ärg pch glappkontakt, så vi fick gissa oss fram lite. Vi la oss på Nordlandflaket söder om Mosken och fiskade hälleflundra, där exakt position är mindre viktigt. Det var så grunt att man såg bottnen. Tidvattnet gick ut med hög fart, så strömmen gjorde jobbet, det var bara att släppa ner jiggarna och latfiska. Christian påpekade att vi låg i den malström som betvingade ubåten Nautilus i Jules Vernes klassiker 'En världsomsegling under havet'. Och mycket riktigt såg man antydningar till strömvirvlar här och var. Plötsligt, när vi minst anade det, fick vi dubbelhugg, varsin hälleflundra bara nån meter ifrån varandra. Christian såg dem nere i vattnet där han stod i aktern. Hans flundra var lite mindre än min och släppte ganska snart, men min satt kvar och började göra rusningar. Det var riktigt häftigt att ta upp den på ett haspelspö i det grunda vattnet. Christian filmade med GoPro-kameran under vattnet, hoppas det blev något. Efter 5-10 minuters kamp kunde den gaffas. Väl i båten firades fångsten med en fet Havanna-cigarr. 

Vi fortsatte fiska nån timme till, och pratade bl.a med ett gäng från Nordic Sea Angling-campen som metade. rödspätta på samma ställe. Men när kvällssolen gassade som bäst, så bildades dimbankar runt öarna. Vi insåg att det skulle bli jobbigt att hitta hem utan GPS i tät dimma, så vi begav oss mot hamnen. Det visade sig att min hälleflundra var dagens enda på campen. Team Snus som bor i andra huset fick dock två i samma klass igår.

'Halibut fishermen get a lot of pussy'

I morgon spår både YR och DMI regn och frisk vind hela dagen, så då ska vi nog stanna i land och invänta att camp-ägaren fixar båten.  För min egen del är resans huvudmål redan uppnått, så den värsta prestationsångesten har försvunnit. Det brukar betyda tur. Torsdag-fredag väntas bättre väder igen, så resan har bara börjat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0