Sejfredag


Christian fick nytt pers på sej, 10.5 kg

Dagen har varit ganska blåsig, vilket inte gör så mycket om man fiskar sej. Vi fick tips om ett par grund som gett bra med sej, Foten och Gullfiskskallen, så vi körde dit i förmiddags. Efter några timmars nötande hade vi dock bara fått 1 sej, men den var desto större, 10.5 kg, så Christians heder var räddad.

Därefter körde vi in i Måstadbukta och försökte få plattfisk, men det gick dåligt i den snabba driften. Vi borde egentligen ankrat och mäskat. Vi avslutade fiskepasset på ett grund utanför hamnen, där vi fiskade småsej med UL-spön. Jag fick en på över kilot, vilket var riktigt häftigt på så lätt utrustning. Den var precis lagom stor för att min kylbox skulle bli helt full inför morgondagens hemresa.

Torskdagen

Nytt pers på torsk, 11 kg

Igår var det regn och blåst hela dagen, så vi tog bara ett kort fiskepass under några timmar på eftermiddagen. Det enda vi fick var småsej, som vi rensade och åt till kvällsmat. Elektroniken på hyrbåten var reparerad och skrovet på Rocad 606 visade sig vara riktigt stabilt i den grova sjön, det gungade betydligt mindre än vad min egen båt skulle gjort.

Idag var vädret betydligt bättre och vi kom ut redan på förmiddagen. Vi började på grundtopparna söder om Väröy, men efter ett par timmar hade vi bara fått småsej och en femkilos torsk som fick gå tillbaka. Båtarna från Nordic Sea Angling snackade rätt mycket på radion, så vi hörde att ett gäng haft bra fiske ca fem sjömil norr om oss, på ett ställe som heter Råkhalsfluen. Vi körde dit.

Där gick det bättre och efter ett par drifter hade vi baljan full av torsk. Jag fick den största på 11 kg, vilket är nytt pers. Både vinden och dyningen la sig och havet blev nästan platt. När Christian skulle veva upp i slutet av en drift fick han plötsligt ett hårt hugg precis under båten. Det var en liten hälleflundra som följt med jiggen upp. Den var färdig för gaffning nästan genast, men släppte när jag stack ner gaffen i vattnet. Den låg dock kvar under båten och cirkulerade runt jiggen i minst en minut. Den hann även hugga och släppa en gång till. Jag trodde att jag filmat hela äventyret med undervattenskameran, men det visade sig att jag ställt in den fel, så att den bara tagit stillbilder när jag satte på och stängde av den. Allt enligt Murpys lag.

Sen åkte vi in till Nordlandsflaket där vi fick flundran i tisdags, och gjorde några drifter i den gassande kvällssolen. Det enda vi fick där var dock en rejäl solbränna i ansiktet. Sen bestämde vi oss för att åka hem och rensa torsken. Vi upptäckte igår att campen har en vaccuum-maskin, så man kan göra riktigt fina paket av fileerna. Jag har ett tiotal paket av vardera torsk och hälleflundra nu. En dags fiske återstår, sen bär det hemåt på lördag morgon. Väderprognosen ser skaplig ut.

De dimhöljda bergens hälleflundror

 
Efter ett riktigt sjusovarpass, för att återhämta all sömn vi missat under helgens nattskift, kom vi ut på ett blankt hav vid 15-tiden idag. Vi provade ett antal grundtoppar nordost om Väröy, men fick bara småsej och småtorsk. Solen gassade, vinden la sig nästan helt och en tumlare kretsade runt båten.

Sen tappade vi elektriceten på ekolod/GPS pga ärg pch glappkontakt, så vi fick gissa oss fram lite. Vi la oss på Nordlandflaket söder om Mosken och fiskade hälleflundra, där exakt position är mindre viktigt. Det var så grunt att man såg bottnen. Tidvattnet gick ut med hög fart, så strömmen gjorde jobbet, det var bara att släppa ner jiggarna och latfiska. Christian påpekade att vi låg i den malström som betvingade ubåten Nautilus i Jules Vernes klassiker 'En världsomsegling under havet'. Och mycket riktigt såg man antydningar till strömvirvlar här och var. Plötsligt, när vi minst anade det, fick vi dubbelhugg, varsin hälleflundra bara nån meter ifrån varandra. Christian såg dem nere i vattnet där han stod i aktern. Hans flundra var lite mindre än min och släppte ganska snart, men min satt kvar och började göra rusningar. Det var riktigt häftigt att ta upp den på ett haspelspö i det grunda vattnet. Christian filmade med GoPro-kameran under vattnet, hoppas det blev något. Efter 5-10 minuters kamp kunde den gaffas. Väl i båten firades fångsten med en fet Havanna-cigarr. 

Vi fortsatte fiska nån timme till, och pratade bl.a med ett gäng från Nordic Sea Angling-campen som metade. rödspätta på samma ställe. Men när kvällssolen gassade som bäst, så bildades dimbankar runt öarna. Vi insåg att det skulle bli jobbigt att hitta hem utan GPS i tät dimma, så vi begav oss mot hamnen. Det visade sig att min hälleflundra var dagens enda på campen. Team Snus som bor i andra huset fick dock två i samma klass igår.

'Halibut fishermen get a lot of pussy'

I morgon spår både YR och DMI regn och frisk vind hela dagen, så då ska vi nog stanna i land och invänta att camp-ägaren fixar båten.  För min egen del är resans huvudmål redan uppnått, så den värsta prestationsångesten har försvunnit. Det brukar betyda tur. Torsdag-fredag väntas bättre väder igen, så resan har bara börjat.


Sej & skrei



Vi befinner oss just nu på Väröy i Lofoten, dit årets fiskeresa gått. Första kvällen lovade gott, med riktig Greklandsvärme och bra väderprognos, men när vi kom ut gick det ändå ganska grov sjö. Om vi velat hade vi kunnat fylla baljan med torsk i klassen 2-5 kg, men vi släppte tillbaka allihop. Ambitionen är att om möjligt fylla tullransonen med hälleflundra, torsken kommer i andra hand.

RSS 2.0