Åndalsnes 2013

Det var jag, 5-årige lillgrabben och 27-årige brorsonen Christian som var med på resan. Vi åkte natten mellan måndag och tisdag och kom fram kl 8 tisdag morgon. Lillgrabben sov större delen av resan, medan jag och Christian turades om att sova och köra. Planen var att fiska varje dag till fredag kväll och åka hem på lördag förmiddag. Så blev det också. Fyra fiskedagar som kan summeras:
 
Dag 1 - Ganska blåsigt och kallt. Vi fick främst sej, varav Christian 4.7-kilos var den största.
Dag 2 - Ganska blåsigt. Vi fick småsej, småbleka och testade till sist djupfiske när vinden mojnade på kvällen. Slutligen fick jag en liten hågäl och en skaplig lusuer, när Christian fick ett bottennapp som "ankrade" båten sent på kvällen. 
Dag 3 - Köttfiskedagen, när vi fick mer makrill och skrubba än jag någonsin fått i båten på en och samma dag förut.
Dag 4 - Solen gassade, men tidvis blåste det en hel del. Vi fick en del svarthajar. Ytan kokade av jagande makrillar, som dock inte ville hugga på våra pilkar och häcklor. Vid driftande i älvmynningen fick Christian en hel del sandskäddor. Sent på kvällen mojnade vinden totalt så att vi kunde djupfiska på allvar, men de önskvärda arterna lubb och långa uteblev.  
 
De agntjuvande svarthajarna gäckade oss några dagar innan de ville fastna på kroken
 
Lusuer brukar kliva på ganska ofta vid djupfiske. Men på denna resan fick vi bara en. Fräck och färgglad fisk som är ganska god att äta, men ett ensamt exemplar är inte lönt att rensa.
 
Vid rätt vind kunde vi drifta i älvmynningen. På kanterna höll skrubba och sandskädda till och högg närhelst vi prickade rätt med driften. Jag fick nytt pers på skrubba, 700 gram. Christian fick en fin sandskädda. Men rödspätta och glasvar fick vi aldrig.
 
Svarthajarna högg slutligen på de små cirkelkrokar och följde med till ytan, dag 4. Både jag och Christian fick ett par stycken var. 
 
Inte behöver man åka till tropikerna för att fånga förgranna korallfiskar. Den hermafroditiska blågyltan är nog Skandinaviens vackraste fisk, när den på äldre dar går över till hankön.
 
Lillgrabben håller ogenerad upp en hågäle som pappa vevat upp från 200 meter. En ny art för mig. Christian blev utan.
 
I sånt här pissväder är det lika bra att åka hem. Vilket vi ändå tänkte göra.

Haj haj

I kväll, sista kvällen, blev det minsann djupfiskeväder, efter flera dagars blåsande. Båda har fått småhajar, men lubben har uteblivit. Om en stund är det läggdags och i morgon kör vi hem.


Flounder pounder

Eller skrubbklubba på svenska. Idag har vi fått mycket makrill, många över halvkilot. På kvällen även ett halvdussin fina skrubbor, med 700 g i topp.


Fish Win!

Med en antik dator har jag på tok för lite bilder att visa från Åndalsnes, eftersom kameran inte är kompatibel. Men å andra sidan finns inte så mycket bilder att visa, för så här långt så har fisken mestadels utgått med segern.
 
 
Christian har fått en stor sej, annars har vi bara fått småfisk. Min egen ära räddades av en håjävel, eeeh, hägäle nu i kväll. En art varken jag eller Christian sett innan. Tidigare på kvällen gäckades jag av småhajar som tuggade min agnsej sitt köttslamsor, med tydliga bettmärken från små vassa käftar. Bilder finns, men går inte att ladda upp just nu. Under tiden kan ni kolla på resans enda köttfisk.
 
 
 

RSS 2.0