Eidfjord

Det var drygt en vecka sen jag och Christian kom hem från årets Norgevecka, men jag har inte varit på blogghumör. Här kommer äntligen en rapport. Efter att ha hållit ständig koll på vad som är det typiska vädret på ett antal ställen i sydvästra Norge, bestämde vi oss för att åka till Eidfjord. Det ligger längst in i Hardangerfjorden, med en laxälv och utloppet från norra Europas största vattenkraftverk, som borde locka till sig fisk. Inklämt mellan höga fjäll är det det ofta vindstilla och några grader varmare än t.ex. Åndalsnes. I fjorden finns stora djup där det bl.a. rapporterats om blålånga från land. Och gästkajen ligger mitt i stan, på nära gångavstånd från alla bekvämligheter.


Över Hardangervidda, högfjällsplatån som är känd för sina extrema snömängder, bl.a. beskrivet i Jan Guillous bok 'Brobyggarna'. Färden avslutas med en lång serpentintunnel strax innan man kommer ner till havet vid Eidfjord. Bilen tog rejält med stryk i backarna och skrek efter motorolja i varje snäv kurva.

Vi körde på natten och kom fram på morgonen, i ett strålande väder med sol och vindstilla. Efter att ha frågat runt blev vi anvisade en sjösättningsramp i småbåtshamnen, där det gick bra att sjösätta trots full ebb. Om det blåst hade det dock varit nervöst, eftersom det inte fanns någon kaj eller brygga intill rampen. Vi pratade även med campingägaren som skulle dra upp en annan båt med sin traktor. Han gav oss lite fisketips, bl.a. att det brukar stå makrill inne i fjorden vid kraftverkets utlopp. Vi betalade honom senare 200 kr för att parkera bilen hela veckan och utnyttja alla faciliteter på campingen, som frysbox, dusch och toalett.


Eidfjord är gästhamn för många stora kryssningsfartyg och medan vi var där kom det en ny 'Titanic' nästan varje dag. Tyvärr finns det bara 1 toalett i gästhamnen och den får man dela med 2500 kryssningsgäster som gått iland, så man hinner knappt sätta sig förrän det står nån och rycker i dörren. Som tur var hade vi även hyrt in oss på den närbelägna campingen, så att vi hade toalett dygnet runt. Men vi bodde i båten. Inom 100 m fanns två närbutiker, tre gatukök och ett flott hotell.

Första kvällen drog vi ut och provade makrillställena i innerfjorden, men fick bara småknot. Till sist hittade vi ett sillstim där Christian drog ett halvdussin sillar som vi hade som agn följande dag. Men trötta efter att ha varit vakna 40 timmar så avbröt vi ganska tidigt och kröp till kojs i hamnen.


En dag som denna var det riktigt skönt att sova i båten. Men här får ingen tid förspillas, vädret måste utnyttjas för djupfiske.

Följande dag var ganska blåsigt och det gick tidvis vita gäss ute på fjorden, så efter en lång sovmorgon fick vi satsa på att hitta lä bakom klipputsprång i en av fjordarmarna. Där fick vi ett halvdussin mindre kungsfiskar (lusuer) och några enkilosblekor, som skulle visa sig bli veckans enda matfiskar.

Tredje dagen var det totalt bleke på förmiddagen, så vi skyndade oss ut redan före frukost för att fiska på djupet. Vi hade fortfarande kvar ett par sillar från första dagen och ett par små bläckfiskar Christian fått, vilket även kompletterades med Gulp. Driften var tidvis minimal och vi fick bra bottenkontakt. Vi provade uppe på platåerna, ner längs stupen, nere vid klippfoten och en bit ut på leran, men hade inte ett hugg på hela förmiddagen. Sen kom vinden och vi fick flytta in i fjordarmen.

Fjärde fiskedagen var det ganska svag och växlande vind, så vi satsade lite överallt, djupt och grunt. Det som gav fångst var att drifta längs klipporna där man fick enstaka småblekor. Vi fick även några fler bläckfiskar, ny art för båda. Vi trodde först att de bara högg på agn, men de visade sig sen hugga på allt som rör sig. 


Ny art, bläckfisk.

Om fisket varit bättre hade vi fiskat även sista dagen, men i stället tog vi upp båten och såg till att komma hem i rimlig tid. Resan tog drygt 13 timmar. Eidfjord var en väldigt vacker och bekväm turistort inom rimligt bilavstånd från Skåne, men eftersom fisket var lite av en besvikelse så kommer vi nog inte att åka dit igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0