Lubbklubbarfilm



Credit till Christian för klippningen. I övrigt nästan inget fiske på flera veckor pga husrenovering och dåligt väder. Någon enstaka bomtur på Ivösjön är allt jag presterat.

Strandhugg


En av många fantastiska sommarkvällar. Men tyvärr kräver familjen för mycket uppmärksamhet. För det mesta kommer jag inte ut på fiske förrän minuterna innan solen är på väg ner, och då är det bara landfiske som gäller. Men jag vet att det finns kilos-abborrar även här, för det fick min pappa en gång när jag var liten. För över 30 år sedan. Snart dags för nästa! Nöta, nöta, nöta - trägen vinner.


Bröllopsdag och grillkväll med familjen. Strandhugg i Lagunen, en av Ivösjöns mest populära badvikar. Pga en häftig åskskur precis innan så fick vi viken för oss själva. Annars brukar här ligga ett halvdussin båtar vid bra väder om helgerna på sommaren. Badtemperatur 26 grader, precis som hemma på tomten numera. Varmaste vattentemperaturen jag kan minnas i Ivösjön i hela mitt liv. Särskilt så här tidigt på säsongen.


Årets första mört (C&R). Förhoppningsvis även årets sista, om jag inte får för mig att meta gädda förstås. Hade egentligen som mål att dra upp en av de stora braxarna som varje sommar gäckar oss i vår egen badvik på tomten. Den här veckan har jag mäskat varje dag. Ibland ligger mäsken kvar i timtal, ibland blir den uppäten på nolltid. Ibland är de skygga som hindar, ibland simmar de bara några meter från ens fötter när man badar. Man kan inte lita på kaxiga braxar. Men när jag fångat en av dem, så kommer ett dedikerat blogginlägg. Inte OM, utan NÄR...

Grillad lubb


Före


1) Klubba en lubb
2) Filéa lubben - glöm inte att skära bort ben och parasitmaskar. På lubben går benraden längs sidan nästan ända bak till stjärten, till skillnad från många andra torskfiskar. Parasitmaskarna sitter oftast på buksidan. Maskarna är inte farliga och smakar ingenting, men de kan vara extremt oaptitliga om man ser dem.
3) Konsumera inom tre månader efter fångsten, längre tål den inte att frysas
4) Skär filén i tärningar och trä på grillspett. Man kan även lägga filéerna i ett halster om de är stora och fina.
5) Pensla på Kaj P's Limeolja och strö över citronpeppar - Förvara i kylen tills grillen är redo.
6) Grilla med aluminiumfolie på gallret i totalt ca 7 minuter. Använder man halster kan man strunta i folien. Rotera spettet efterhand. Det är viktigt att inte grilla för länge, då blir fisken torr och seg.
7) Servera med potatis eller ris samt en god sallad. Vi provade även romsås idag, men den kändes överflödig.  Marinaden är så smakrik att man inte behöver någon sås. En klick smör på riset eller potatisen räcker gott och väl.

Ovanstående recept kan med fördel tillämpas på alla fiskar som är fasta i köttet - lubb, bleka, havskatt, hälleflundra, marulk, lax m.m. Jag använder det mest på lubb och bleka. På de andra fiskarna har jag andra recept jag föredrar.


Efter


Det finns en fara i att blogga om matlagning. Risken finns att man hamnar i det intelligensbefriade facket
" Vad Brunett-Bella åt till frukost idag". Eller som det heter: " You Tweet what you eat". Därför kommer jag nog att vara sparsam med recepten på denna bloggen.

Badtemperatur 22 grader

Kontrasterna är slående. Förra veckan tillbringade jag vid randen av ishavet, några mil från Nordkapp, så långt upp man överhuvudtaget kan komma i Europa. Där var badtemperaturen 6 grader. Vid min brygga i trädgården har den varit 20-22 grader ända sedan midsommar. Jag har badat varje dag sen jag kom hem. Skinnet på axlarna och ryggen har tagit ordentligt med stryk av solens strålar den här veckan.


Idag sjösatte jag äntligen båten och lade vid min brygga hemma i trädgården.

Idag lämnade jag båten på verkstaden för en översyn av motorn. Den brukar gå knackigt när man kör långt, och både jag och handlaren har gått bet på att hitta felet. Eftersom båten är nästan ny (årsmodell 2006), så går felet fortfarande på garantin, men det är ännu inte löst. Tidigare har han plockat bort pumpblåsan på bränsleslangen, vars backventiler kan krångla om man kör långt. Men det har inte hjälpt. Idag provade han att nollställa datorn till bränsleinsprutningen. Men så som båten kändes idag så har problemet bara blivit värre. Nu kommer hackandet redan efter någon sjömil, i stället för efter en timme eller två som tidigare.

Men det är ändå skönt att ha båten i sjön i stället för på trailer. Nu kan jag ta spontana abborr-turer om kvällarna närhelst jag behagar. Juli är ju högsäsongen. Och familjen längtar efter strandhugg med bad och grillning. Enda nackdelen är att det blir krångligare att spontant sticka ut på havet, men det är ett mindre problem. Vill man så går det. Att ta upp båten och lägga på trailern tar mindre än en timme när man bestämt sig. Därefter ligger Hanöbukten, Öresund och Kattegatt inte särskilt långt borta.

Barnen ville åka gummiring idag. Jag har haft ringen i elva år, redan innan storflickan föddes, men barnen har fortfarande inte provat den. Bara deras äldre kusiner. Först var barnen för små, sen var den gamla båten trasig, sen var det skitväder hela sommaren och sen hade bryggan blåst bort så att vi inte kunde ha båten i sjön på tomten. I år är första gången alla pusselbitar fallit på plats. Och idag var första dagen jag hade båten i vattnet vid någorlunda behaglig badtemperatur. Dagen till ära köpte jag en draglina på Klas Olsson. Storflickan åkte ringen i säkert 20-30 minuter idag och var fortfarande inte trött på det. Det blir garanterat mer denna sommaren. Förmodligen kommer vi att köpa vattenskidor också. Lillflickan var grymt avundsjuk, för hon ramlade ner från ett träd i söndags kväll och bröt handleden, så hon får ta det lugnt med badandet i tre veckor. Hon missade bland annat avslutningsveckan i simskolan, där hon skulle ta ett guldmärke. Nu har hon armen i gips och måste bada med en plastpåse runt gipset och armen över huvudet. Hon har gråtit mycket över tristessen i detta. Men i augusti ska hon också åka ringen.


Barnen uppskattar andra användningsområden för båten än att fiska. Och pappa ställer förstås upp. Vårt hus syns till höger i bakgrunden på bilden.

RSS 2.0