Klubbad lubb

Så här ser en klubbad lubb ut, för dom som undrar. Lubben är en ypperlig matfisk som trivs bäst på djupa hårdbottnar, på norra delen av svenska västkusten och i Norge. Den är väldigt glupsk och biter på det mesta som presenteras. Men ett luktande bete, t.ex. fiskfilé eller GULP brukar fungera bättre än artificiella pilkar och jiggar, särskilt för stora exemplar. En lubb kämpar för sitt liv hela vägen upp till ytan, till skillnad från andra bottenfiskar som ofta ger upp när man vevat en bit. Men när man väl fått upp dem är det bara att klubba ihjäl dem, för de brukar lida av svår dykarsjuka. Ögonen har pressats ut ur skallen och inälvorna ut ur munnen. De går i regel inte att sätta tillbaka levande. Små lubbar kan vara väldigt enerverande när man försöker fånga annan fisk på djupt vatten, för man måste veva upp och plocka bort dem hela tiden. Inte så kul om det tar en kvart att veva varje gång. Och med 15-kilos gränsen som råder för utförsel av fiskfilé från Norge har man inget vettigt att göra med fångsten. Man vill ju inte fylla hela kvoten med bara lubb, även om det är gott.

När man rensar en lubb bör man ha en riktigt vass kniv, eftersom skinnet är så segt. Knivbryne bör användas både före och efter. Det är ganska vanligt att köttet innehåller vidriga parasitmaskar som man bör skära bort, särskilt buk-köttet. Maskarna kan se ganska oaptitliga ut, men är inte farliga för människan. Lubben bör konsumeras inom ett par-tre månader efter fångsten, längre tål den inte att frysas. Den är fast i köttet och passar därför ypperligt på grillen. Jag brukar göra grillspett som jag marinerar med Kaj P:s Limeolja och kryddar med citronpeppar. Sen grillar man med folie på gallret. Det är viktigt att man passar tiden så att den inte grillas för länge. Ett antal festdeltagare som blev bjudna på denna rätt sa att det var den godaste fisk de ätit, och jag tror inte att det var en ren artighetsfloskel.

Hustadvika 2007

Världens bästa lubbklubbare heter Anders och kommer från Helsingborg. Han är den ende i hela världen som klubbat en lubb över 17 kilo. En mycket skicklig sportfiskare och inbiten fiskevårdare som skriver massor av brev och debattinlägg till olika myndigheter i fiskevårdsfrågor. Min egen största lubb är den på bilden, som vägde ca 3.5 kg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0